Bulgaristan’da Enerji Anlaşması Soruşturması

Bulgaristan’da milletvekillerinin gündeminde Bulgar devletine ait doğal gaz tedarikçisi Bulgargaz ile Türk enerji şirketi Botaş arasındaki sözleşme oturdu. Milletvekilleri anlaşmanın yeniden müzakere edilmesi konusunda ısrar ediyor. Bu, iki şirket arasındaki anlaşmaya ilişkin özel soruşturma komitesinin nihai raporunda belirtiliyor.

Anlaşmanın Detayları

“Değişime Devam Ediyoruz-Demokratik Bulgaristan” (WCC-DB), toplanan verilerin kontrol için Devlet Ulusal Güvenlik Dairesi’ne (SANS) ve Savcılığa da gönderilmesi gerektiğinde ısrar ediyor. Koalisyon, Bulgaristan’ın karşılığında hiçbir şey almadan Türk enerji şirketi Botaş’a günde yaklaşık 500 bin ABD doları ödemek zorunda olduğunu tahmin ediyor. Ayrıca Bulgargaz’ın bu yıl Botaş’a olan borcu da 178 milyon ABD doları. Bulgargaz şu ana kadar herhangi bir yorumda bulunmadı.

Bulgargaz ile Botaş arasındaki anlaşma 13 yıllık. Sözleşmenin tamamını yani 2,2 milyar ABD dolarını ödemediğimiz sürece Bulgar tarafı tarafından erken feshedilemez.

Endişe Verici Durum

WCC-DB’den Radoslav Rybarski, Bulgar enerji sektörü için işlerin oldukça endişe verici göründüğünü belirtirken, “Bulgar enerji sektörünün ve özellikle Bulgargaz’ın her gün 500.000 ABD dolarına eşdeğer kapasite ödemek zorunda olduğu ortaya çıktı, ancak bu kapasite her gün kullanılmıyor. 2023 yılında Türkiye’den sıvılaştırılmış gaz taşıyan 14 gemiden 1,5’u teslim edildi.”

Komitenin BNT’ye sunulan raporunda, daha önce iddia edildiği gibi Bulgargaz ve Bulgartransgaz’ın Türk gaz sistemine erişiminin olmayacağı belirtiliyor. Hatta Bulgar tarafı, Türk terminallerine verilen gaz karşılığında Türkiye’den bir miktar doğal gaz alabilecek. Geçen yıl olası kapasitenin yalnızca %10’u kullanıldı, ancak Bulgaristan tam kapasitenin bedelini ödedi.

Borislav Gutsanov da “Bulgaristan için BSP”: “Artık herkes bunun Bulgaristan için utanç verici bir anlaşma, Bulgaristan için köleleştirici bir anlaşma olduğu konusunda birleşti. Botaş’tan gelen bu gazı kullansak da kullanmasak da şu anda hepimiz 486.000 euro ödüyoruz. Bekçi iktidarı döneminde yaşananlar tam bir rezalettir.” dedi.

Rapora göre, yeni Enerji Bakanı Rumen Radev tarafından şartların yeniden müzakere edilmesi girişiminde bulunuldu, ancak sonuç hakkında bilgi yok. Komitenin özetlediği verilere göre Bulgargaz’ın sözleşmenin değiştirilmemesi durumunda ödemesi gereken toplam tutar 2035 yılına kadar yaklaşık 2,2 milyar dolar olacak.

Bulgaristan adına BSP, sözleşmeyi yeniden müzakere etmenin zor olduğuna inanıyor. Şu anda şirkette görev yapan Bulgargaz yöneticilerinin görevden alınmasını önerecekler. Bulgargaz, BNT’ye raporun kendilerine henüz ulaşmadığını ve bu konuda açıklama yapamayacaklarını söyledi.

Bulgaristan BSP’sinden Borislav Gutsanov da, “Sözleşme Bakanlar Kurulu ile koordine edilmedi, yalnızca sekiz bakan imzaladı, bu da pratikte bu eylemi gayri meşru kılıyor. O zamanın geçici bakanı, sözleşmeyi Bulgargaz’ın müdürü önünde Botaş’la imzaladı. Bu aynı zamanda çok ciddi bir soruyu da gündeme getiriyor; bu şeyin neden yapıldığı.” açıklaması yaptı.

Ancak Bakanlar Kurulu’nun hukuk sisteminde yapılan kontrolde, sözleşmenin Bakanlar Kurulu’nda görüşülerek 11 Ocak 2023’te kabul edildiği görüldü. Ancak sözleşmenin neden önce bakan, ardından cumhurbaşkanı tarafından imzalandığı belli değil.

Kamu tedarikçisi Bulgargaz’ın Raporun gelecek hafta genel kurulda sunulması beklenirken, WCC-DB sonuçların Savcılığa ve Devlet Ulusal Güvenlik Dairesi’ne (SANS) verilmesi konusunda ısrar ediyor. Avrupa Komisyonu da geçen yıl olayla ilgili bir soruşturma başlattı.

patronlardunyasi.com