İhracat Talep Endeksi ve Pazar Dayanıklılık Endeksi Düşüş Gösterdi

TİM’den yapılan açıklamaya göre, şubatta İhracat Talep Endeksi ve Pazar Dayanıklılık Endeksi’nde düşüş gözlemlendi. İhracat Talep Endeksi, bir önceki aya göre yüzde 0,9 azalarak 100,1 puan oldu. Pazar Dayanıklılık Endeksi ise aylık bazda yüzde 0,3 ve yıllık bazda yüzde 0,2 azalarak 99,4 puan seviyesine geriledi.

İhracatçıların Pazarlardaki Gelişmeleri Anlık Olarak Takip Etmesi Gerekiyor

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, Türkiye’nin ihracat hedeflerine ulaşabilmesi için pazarlardaki gelişmeleri anlık olarak takip etmenin önemine vurgu yaptı. Gültepe, İhracat Pazar Monitörü’nün bu ihtiyacı karşıladığını belirterek, İhracat Talep Endeksi ve Pazar Dayanıklılık Endeksi sayesinde pazarlardaki talep koşullarını ve riskleri kolayca izlediklerini ifade etti.

Önemli Bir Boşluğu Dolduran TİM İPM Değerlendirmesi

Gültepe, TİM İhracat Pazar Monitörü’nün ihracatçılara önemli bir bilgi kaynağı sağladığını belirtti. İhracat Talep Endeksi’nde yaşanan düşüşe rağmen talep koşullarının istikrarını koruduğunu belirten Gültepe, Pazar Dayanıklılık Endeksi’nin referans değerin altında kalarak genişleyici para politikası adımlarının gecikmesi ve enflasyon baskısından etkilendiğini değerlendirdiklerini aktardı.

Özetle: İhracat Talep Endeksi şubatta bir önceki aya göre yüzde 0,9 düşüşle 100,1 puan olurken, Pazar Dayanıklılık Endeksi 99,4 puana gerileyerek risklerin sınırlı seviyede arttığı gözlendi. İhracatçılar için 2024 yılında talep koşullarında iyileşme beklenirken, riskler konusunda daha zorlu bir tablo öngörülüyor.