Kakao Fiyatlarındaki Hızlı Yükseliş
Kakao fiyatı dünyada hızlı yükselişine devam ediyor. Üretici ülkelerdeki iklim temelli sorunlar ve bakımsız kakao ağaçlarının verim düşüklüğü ile yeni sezon eksi stok ve rekolte azlığı ile karşılanacak. Küresel piyasalarda üretim düşüşü ve spekülatif hareketlerle kakaoda ton başına fiyat 10 bin dolar sınırında bulunuyor.
Çikolata Üreticilerinin Karşılaştığı Zorluklar
Çikolata hammaddesi kakaodaki fiyat artışları tüketicilere yansırken, üreticiler maliyet artışlarıyla mücadele etmeye çalışıyor. Artan fiyatlar, çikolatada merdiven altı üretimin artmasına neden olabilir, bu da tüketicileri etkileyebilir. Tüketicilere etiket okumaları konusunda dikkatli olmaları öneriliyor.
Merdiven Altı Üretimin Riskleri
- Kaynağı belirsiz üretimde Ramazan Bayramı öncesi beklenen yükseliş, fiyat artışlarının da etkisiyle bu yıl ciddi bir tehdit olabilir.
- Renk ve aroma vericilerle tamamen ‘çikolatasız çikolata’ üretilebilir.
- Düşük kakao kullanımı yapılırken, yüksek glikoz ve nişasta gibi maddeler kullanılabilir.
- Gıda Kodeksi’ne uygun olmayan yağlar eklenebilir.
Üreticilerin Maliyetleri Düşürme Yöntemleri
Çikolata üreticileri maliyetleri düşürmek için çeşitli yöntemlere başvurabilirler. Bunlar arasında kakao yağı yerine farklı bitkisel yağlar kullanmak, süt yerine süt tozu ya da peyniraltı suyu kullanmak, fındık gibi yağlarla pralin yapımı, aroma vericilerin kullanımını artırmak ve diğer ürünlerden kısmak yer alabilir.