Parkinson Hastalığı: Belirtiler, Tanı ve Tedavi Yöntemleri

Parkinson, vücudun hareket kabiliyetini etkileyen ve dopamin eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalıktır. Genellikle ileri yaşlarda daha sık görülür ve belirtileri arasında hareketlerin yavaşlaması, titreme, kas sertliği ve postür reflekslerinde azalma yer alır.

Tedavi Yöntemleri ve Önemi

Parkinson hastalığının ilerlemesini durduracak bir tedavi yöntemi bulunmamakla birlikte, yaşam kalitesini belirli seviyelerde tutmak mümkündür. Tedavi seçenekleri arasında ilaçlar, cerrahi müdahaleler ve diğer yöntemler bulunmaktadır. Doğru tedavi planının, deneyimli bir nörolog tarafından yapılması önemlidir.

Belirtiler ve Tanı

Parkinson hastalarında belirtiler genellikle vücudun bir tarafında başlayıp zamanla diğer tarafa yayılabilir. Hareketlerin yavaşlaması hastalığın en önemli belirtisi olmakla birlikte, titreme, mimiklerde azalma, ellerde titreme gibi belirtiler de gözlenebilir. Tanı, genellikle nörolojik muayene ile konulmaktadır.

Hastalık ilerledikçe, hastaların yaşadığı sorunlar artabilir. Fleksiyon postürü, donma, unutkanlık, psikiyatrik belirtiler, kabızlık, ürolojik sorunlar ve uyku düzeninde bozukluklar gibi ek belirtiler ortaya çıkabilir.

Gelecekte Parkinson hastalığı riskini artırabilecek bulguların gözlemlenebildiği premotor evresi de bulunmaktadır. Bu evrede, REM uykusu davranış bozuklukları, koku alma bozuklukları ve kabızlık gibi belirtiler görülebilir. Bu belirtilere sahip bireylerde Parkinson hastalığı riski artabilir.

Kaynak: patronlardunyasi.com