Sahte Dolar Skandalı: Almanya’da Yaşanan Olay

Feramuz ERDİN İki gündür haberlerde Almanya’da yaşayan bir Türk’ün sahte dolar macerasını okuyoruz. İddiaya göre iş insanı Talip G’ye ait, Türkiye’den çeşitli partilerde gönderilen 103 milyon dolar görünümlü sahte paralara el konuldu.

Kalpazanlık Suçu ve Türk Ceza Kanunu

KALPAZANLIK SUÇU TCK m.197: Türk Ceza Kanunu’nun 197. maddesinde tarif edilen parada sahtecilik suçu, Türkiye’de veya yabancı bir ülkede kendi kanunlarına uygun bir şekilde tedavülde bulunan bir parayı, sahte bir şekilde üretmek, sahte olduğunu bilerek ülkeye sokmak, nakletmek, muhafaza etmek veya tedavüle sokmak biçiminde fiillerle işlenen seçimlik hareketli bir suçtur. Kanunda sayılan bu eylemlerden birisini dahi yerine getiren kişi, iki yıldan oniki yıla kadar hapis ve onbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Kişinin, Türk Lirası’nı yurt dışında sahte olarak basmış olması Türkiye’de yargılanmasını engellemez.

Sahtecilik Suçunda İğfal Kabiliyeti ve Önemi

KANDIRMA YETENEĞİ ÖNEMLİ: Sahtecilik suçlarında iğfal kabiliyeti, diğer bir deyişle aldatma yeteneği; sahtecilik suçunun konusu belgenin objektif olarak aldatıcılık yeteneğinin bulunması ve aldatma özelliğinin belgeden objektif olarak anlaşılmasıdır. İğfal kabiliyeti, herhangi bir sahtecilik suçunun işlenip işlenmediğinin tespiti bakımından en önemli unsurdur.

Güngören sahte para skandalı, Türkiye’de ve yurtdışında gündem yaratan bir olay oldu. Detayları merak edilen bu olayın hukuki boyutunu inceledik. Medya tarafından sıkça dile getirilen ve kafa karıştıran detaylar üzerinde duruldu.

Kafa Karıştıran Detaylar: Talip G’nin kim olduğunu ve ne iş yaptığını bilemediğimiz gibi, kendisinin masum olduğunu iddia edecek bir durumumuz da yoktur. Ancak olayın aktarılış şeklindeki bazı akla oturmayan detaylar konunun detaylı incelenmesi gerektiğine işaret etmiştir.

Güngören Sahte Para Cenneti Mi?: Haber detayından İstanbul Güngören’de basılan sahte dolarların palet palet yurt dışına gönderildiği dile getirilmektedir. Öncelikle Güngören sahte paranın bu kadar kıolay basılıp ihraç edilebildiği bir yer midir? Kanunumuza göre ağır suç olarak nitelendirilen sahte para basma ve ihraç işlemine müdahale edecek bir polis veya gümrük görevlisi yok mudur? Öncelikle Türkiye’yi sahte para cenneti olarak gösteren bu haberin dili çok sorunludur.

Medya Dikkatli Olmalı: Türkiye’yi uyuşturucu, sahtecilik vs gibi konularda sebepsiz yere itham eden haberler sıkça yapılmaktadır. Buradan ülkemizde bu tür suçların asla işlenmediği gibi bir sonuç çıkarılamaz ama böyle kafa karıştıran haberlerin ısrarla gündeme gelmesi arkasından planlanan bir şeyin habercisi de olabilir. Böyle şüpheli durumlarda daha çok sorgulama yapmak veya operasyonun Türkiye ayağı varsa o bilgileri de toparlayıp haberi ona göre vermek daha doğru bir yöntem olabilir.

patronlardunyasi.com